Bespaar energie met de juiste raamdecoratie

Het is hét topic in elk huishouden: hoe kan je energie besparen zonder dat je de ganse winter kou moet lijden omdat jouw verwarming op een laag pitje staat? We delen hieronder alvast een gemakkelijke oplossing waarmee we je kunnen helpen.

Isolerende raamdecoratie

We streven allemaal naar een lagere energiefactuur. Dus gaan we op zoek naar energieverslinders in onze woning. Ramen bijvoorbeeld zijn zo’n zaken. Warmte gaat er verloren en kou komt er de woning binnen. Nu hebben wij een tip waarmee je dit kan beperken: isolerende raamdecoratie. Zo hou je de warmte binnen en de koude buiten. En kan je jouw verwarming gerust enkele graden lager zetten en dus centen besparen. Opgepast: isolerende raamdecoratie werkt wel enkel in de winter. Dit betekent dat je er in de zomer de warmte niet mee buitenhoudt.

Welke raamdecoratie helpt je besparen?

Nu is het natuurlijk zaak om de raambekleding te vinden die bij jouw woning past. Bij Interieur Vervaet hebben we maar liefst vier aanbevelingen.

  1. Plisségordijnen met honingraatstructuur

    De best isolerende gordijnen? Dat zijn plissés met honingraatstructuur. Ze houden dankzij hun structuur namelijk lucht vast tussen de twee lagen, wat extra isolerend werkt. Je kan het vergelijken met je kleden in laagjes. Daar krijg je het ook warmer van omdat de laagjes lucht vasthouden.

  2. Gordijnen

    Passen overgordijnen in jouw woning? Hou dan rekening met de dikte van de stof en de dikte van de weefdraad ervan. Hoe dikker de stof en hoe dikker de weefdraad, hoe beter de gordijnen isoleren. Daarnaast moet je ook even kijken hoe dicht en vast de draden geweven zijn. Hierbij geldt: hoe dichter en vaster ze geweven zijn, hoe hoger de isolatiewaarde.

  3. Gordijnen met dubbele laag én voering

    Een andere optie als je overgordijnen wilt, is kiezen voor gordijnen met een dubbele laag. Wil je nog meer isoleren? Dan kan je hier nog een voering integreren.

  4. Combineer twee types raambekleding

    Iets wat ook altijd werkt, is de combinatie van twee types raambekleding. Denken we aan rolgordijnen of plissés in combinatie met overgordijnen. Niet alleen goed voor jouw portemonnee maar ook nog eens zeer mooi.

Extra tip

Heb je een radiator naast of onder een raam hangen? Zorg er dan voor dat jouw raamdecoratie er niet voor hangt. Als dat wel zo is, houdt jouw raambekleding de warmte tegen die uit de radiator komt. En hierdoor komt de warmte dus niet in de kamer. Wil je energie besparen? Dan kan je daar alvast beginnen.

Wil je meer informatie? Of wil je advies?
Contacteer ons voor een afspraak bij een lekker kopje lokale koffie!

Evelyn Verzelen