Kies ik een linoleum-, vinyl- of pvc-vloer?

In jouw zoektocht naar een duurzame vloer voor jouw woning, ben je ongetwijfeld al de materialen linoleum, vinyl en pvc tegengekomen. Maar wat is het verschil tussen de drie en wat kies je uiteindelijk? We vertellen het je hieronder.

Linoleumvloeren

Sta je erop om enkel natuurlijke materialen te gebruiken in jouw woning? Dan is linoleum zeker op zijn plaats. Deze vloeren zijn samengesteld uit natuurlijke materialen zoals lijnolie, kurkmeel, juteweefsel en kalksteen. Het maakt ze niet alleen duurzaam en flexibel maar ook nog eens volledig biologisch afbreekbaar. Dankzij het bindmiddel Linoxyn zijn linoleumvloeren bovendien antistatisch en antibacterieel. Dat laatste criterium zorgt ervoor dat de vloeren zeer populair zijn bij mensen met allergieën. Verder zijn ze vooral comfortabel voor de voeten (warm) en oren (geluidsdicht) en onderhoudsvriendelijk. Linoleum is een banenmateriaal met een breedte van twee meter. De banen worden aan elkaar gelast met een in kleur aangepaste lasnaad. Voor het plaatsen ervan, doe je daarom beter een beroep op een vakman.

Pvc- en vinylvloeren

Deze twee vloeren worden vaak over dezelfde kam geschoren. Logisch als je bedenkt dat beide uit dezelfde kunststof - polyvinylchloride - gemaakt worden. In die samenstelling bevinden zich ook weekmakers, die ervoor zorgen dat het pvc of vinyl vervormbaar en elastisch is. Dit zorgt ervoor dat je - in tegenstelling tot een linoleumvloer - deze types vloeren zelf gemakkelijk kan plaatsen. Pvc- en vinylvloeren zijn beschikbaar in verschillende formaten en uitstralingen. Vinyl is zoals linoleum een banenmateriaal en vraagt dezelfde voorbereiding: een gladde ondervloer. Die is trouwens beschikbaar in tal van motieven en kleuren. Pvc-vloeren zijn dan weer verkrijgbaar in plank- en tegelformaten. Zo bestaan er al pvc-vloeren met een geïntegreerde onderlaag. Hierdoor is een gladde ondervloer niet vereist, ideaal voor een renovatieproject. Beide zijn comfortabel en warm om over te lopen. De LayRed van Moduleo is hier een uitstekend voorbeeld van. Je plaatst dit type vloeren bovendien gemakkelijk op een bestaande vloer dankzij hun dikte van 6 millimeter. Ze zijn kleurvast, waterbestendig en geschikt voor elke ruimte.

Ondanks al hun voordelen en gelijkenissen, zijn er toch wat verschillen tussen een pvc- en vinylvloer. Het eerste bevindt zich in de materiaalsamenstelling. Dat zorgt ervoor dat vinylvloeren beschikbaar zijn in vooral bredere afmetingen. Ideaal voor wie geen naden in zijn vloer en dus één strak geheel wenst. Pvc-vloeren hebben dit voordeel echter niet. Het tweede verschil zit hem in de opbouw van de vloer. Beide vloeren bestaan uit meerdere lagen. Bij vinylvloeren zijn de bovenste en onderste laag echter zachter, en daardoor ook iets gevoeliger voor beschadiging.

Wat te kiezen?

Qua duurzaamheid kan niks over deze vloeren gezegd worden. Ze passen in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten en zijn perfect te combineren met vloerverwarming. Daarnaast zijn ze onderhoudsvriendelijk en geniet je er - met de gepaste zorg - jarenlang van. De belangrijkste eigenschap van linoleum is dat het een natuurlijk product is. Hier hou je het best rekening mee in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken. Pvc en vinyl kunnen vocht dan weer beter verdragen omdat het geen natuurlijke producten zijn. Qua plaatsing zal je bij een linoleumvloer een beroep moeten doen op een vakman. Bij de andere twee vloeren ga je zelf snel en eenvoudig aan de slag.

Ben je al wat wijzer geworden? Of heb je nog advies nodig? Dan verwelkomen we je graag voor een bezoek in onze winkel. Maak jouw afspraak hier.

Evelyn Verzelen